星期四, 9月 01, 2016

如果你真係支持被捕義士,你要投新界東19號梁頌恒。

我唔介意再講多一次,呢個立法會,係假嘅!
你投票嘅直選議員,係呢個制度下,係乜都做唔到嘅!

點解?多謝民主黨入中聯辦爭取左永續功能組別囉!

有功能組別同分組點票嘅立法會入面,議員提嘅議案同修正案:

全。部。都。唔。會。通。過。

但係政府提嘅議案呢?
就只要去到投票就會通過。
(可能你會講:「咁拉布囉!」。你唔係以為下屆仲可以拉布咁天真係咪呀?佢過半人,搵堆唔要面嘅撚頭做主席,發言都唔比你發就要去投票啦!)

咁你會問,而家成十九幾廿條名單,其實係度做緊乜鳩?

我話你都傻傻地,而家佢地係度玩緊全香港最大嘅一個遊戲節目,呢個節目叫《選戰》,贏果個會係呢四年入面拎到每個月九萬嘅獎金!
計下條數,夾埋有成四百四十六萬,做滿四年會有多15% Bonus,仲有實報實銷辦事處營運津貼,加埋五六百萬有少無多。

然後,如果政府唔再打矛波的話(佢已經DQ左幾個人,一家十九幾姓種票,民建聯議員辦事處有個九龍東票箱,乜都出齊),決定呢個遊戲邊個贏嘅人,其實係擁有一票嘅我地。

咁你會點投?

睇政綱?但佢提嘅議案同修定呢世都過唔到嫁喎!
睇理念?但佢有咩理念,都無法係個議會通過嫁喎!
睇辯才?但無論佢死都拗返生,投票都係輸嫁喎!
睇贏面?但即使佢拎晒100%票,入到去都係無計嫁喎!

等我話比你知我會點投!

首先,呢個由頭到尾都係一個贏獎金嘅遊戲,所以我投票時考慮嘅只有一點,就係D獎金會用係邊度。

咁睇返D候選人,其實你發現唔會有邊個會話比你聽佢D人工拎黎做乜(講真,你都唔想話比人聽你D人工拎黎做乜啦)。

除左一個。

佢就係新界東代替梁天琦參選嘅19號梁頌恒。

黃台仰指,李東昇是在昨日早上「策略性退出」本民前,而本民前已即時接納其申請,因此李現為本民前的前成員,稱讚李東昇是一位「勇敢的抗爭者」。他說,李東昇今年年初一因旺角活動而被告上高等法院,「受到政權嚴重打壓,李東昇已無法如常生活」,同時也有不少人有相同遭遇,但大家絕不後悔。黃稱為了幫助那些被捕人士,本民前十分需要一個議席,承諾議席帶來的曝光度及支援將會投放於與李東昇有相新遭遇的人身上。黃強調「自由不是免費,保家衛國是有代價」,故將李東昇放在第二位提醒港人。

佢承諾會用D錢黎幫被捕嘅義士。

單單係呢個理由,我就想佢贏,我想佢拎到呢筆獎金,我想呢筆我有份交稅嘅錢,用到係有意義嘅事上面。

記住,呢個選舉係假嘅,代議士係假嘅,議會係假嘅。
係香港,唯一真嘅野,係錢!

唔好同我講佢地自己籌錢就得,籌錢其實好難。
如果你真係支持被捕義士,你要投新界東19號梁頌恒。除非一年365日,每一日都籌到 $3,059,否則,投票比梁頌恒就係幫緊班義士。

總之,我好想呢筆錢可以用黎幫D我想幫嘅人,就係咁簡單。

沒有留言: