星期四, 2月 04, 2016

睇《家有囍事(加長版)》,你係謀殺緊香港電影

我敢講,如果《家有囍事(加長版)》票房多過一千萬,咁香港電影就會從此玩完。

其實道理好簡單,一套1992年既電影,你重制,你數碼修復,你出BluRay碟,你送韓國版既十幾分鐘,成本同由頭做一套戲,可以話係差天共地。
如果我求其推套舊戲出黎賣下集體回憶就平平安安袋過千萬的話,咁有邊個老闆仲會比錢拍新戲?

可以想像,如果《家有囍事(加長版)》大賣,咁2017年既賀歲片,會變成以下既樣子:

黃百鳴同學作品:
花田囍事(加長版),加插許冠英大量戲份!

王晶同學作品:
逃學威龍3之龍過雞年(完美版),朱咪咪同陳百祥感情線連做二十分鐘。

曾志偉同學作品:
運財五福星 (IMAX版),彭丹完美濕柴超大螢幕依字馬。

劉偉強同學作品:
決戰紫禁之巔(3D版),招天外飛仙打到你面前!

連最穩賺既賀歲片期都無人投資的話,其他淡季又點搵人掉錢?即係話,其實只要你比幾十蚊入場睇《家有囍事(加長版)》,就可以令港產片消失於呢個世界上。
可以令片商同院商樂此不疲地翻炒昔日既經典搵真銀,可以令新既電影變得少之又少。
如果你好討厭香港,好討厭港產片,好討厭香港文化,你一定要入場睇!
只需要幾十蚊,你就可以幫手將香港電影送上斷頭台。

但我覺得現今香港講得出「好討厭香港,好討厭港產片,好討厭香港文化」既人,有一個好偉大既代表,佢個名叫梁振英。
所以成個場,其實得梁振英一個睇就夠啦。大家真係唔好入場睇,大家亦都無理由要謀殺港產片姐係咪?

講返黃百鳴,其實佢真係有一鋪賀歲片癮,由1985年拍《恭喜發財》開始,到2015年既《浮華宴》,黃百鳴一共監制左16套賀歲片。如果把擔任出品人也計算在內的話,就再多一套由杜琪峰執導的《吉星拱照》。這些片不外乎都是熱熱鬧鬧,片尾演員突破第四道牆和觀眾拜年這些定式。(其中《浮華宴》非常好睇,未睇過一定要搵黎睇下)

然而,我幾年前都發現,黃百鳴既賀歲片,其實係一份香港經濟既寒暑表黎。唔知巧合定點啦,無佢既賀歲片既年份,通常都有D唔好既事情發生。
可以參考下表:

Wpm1

可以見到六次金融大事件入面,有四次都係發生係果年無黃百鳴賀歲片既年份入面。而2000年既《大贏家》之後既空窗期,除左科網係當年爆破之外,仲發生左香港重光以黎最大既災難,SARS。

其實我成日諗,既然有人研究「秋官效應」,點解無人研究黃百鳴賀歲片效應既呢?
下圖係佢賀歲片上映時間同恒生指數走勢:

Wpm2

原來當佢年年有賀歲片時,個市係KEEP住升嫁!最可怕係1998年《九星報喜》同2000年《大贏家》中間隔左一年,就剩係果年插落去,就係果年發生「亞洲金融風暴」呀!

之後2008年金融海嘯發生,跌到仆街,但佢一出黎整返套《家有囍事2009》,個市就幾年都大勢係升啦。
所以結論係咩?

今年黃百鳴介乎起有賀歲片同無賀歲片中間,完全係未知之數。
但為左香港既經濟同埋香港既電影,我求你2017年點都拍套新既賀歲片啦,好唔好?

 

最後 利申,我完全唔識金融,純鳩UP的,不喜勿插。

沒有留言: